Home » Pelėsis – ką žinote ir kaip jo išvengti?

Pelėsis – ką žinote ir kaip jo išvengti?

Prieš atsirandant elektroninei prekybai, internetas buvo bauginanti vieta internetiniams pirkėjams. Trūko saugumo priemonių, o padirbtos prekės buvo plačiai paplitusios. Deja, tai tebėra aktualu ir šiandien. Pelėsis – tai bet koks produktas, kuriame yra pelėsio – nesvarbu, ar jis susijęs su maistu, ar ne. Jis gali turėti daug neigiamų pasekmių. Pavyzdžiui: Jei perkate duoną, kuri buvo laikoma namuose be oro kondicionieriaus, galite susidurti su pelėsiu. Arba jei užsisakote ledų iš gatvės prekeivio ir paaiškėja, kad jie užkrėsti listeria monocytogenes (LMC). Jei ledų sudėtyje yra listerijų, galite užsikrėsti listerioze (mirtina liga, dažnai siejama su mėsos vartojimu). Jei pietaujate restorane, taip pat galite rasti supelijusios varškės arba smirdinčios kiaušinienės. https://www.lunos.lt/lt/produktai/product/11/mini-rekuperatorius-lunos-ego/

Ką reikia žinoti apie pelėsį ir kaip jo išvengti

Pelėsis – tai bet koks produktas, kuriame yra pelėsio, nesvarbu, ar jis susijęs su maistu, ar ne. Jis gali turėti daug neigiamų pasekmių. Pavyzdžiui: Jei perkate duoną, kuri buvo laikoma namuose be oro kondicionieriaus, galite susidurti su pelėsiu. Arba jei užsisakote ledų iš gatvės prekeivio ir paaiškėja, kad jie užkrėsti listerijos monocitogenais (LMC). Jei leduose yra listerijų, galite susirgti listerioze (mirtina liga, dažnai siejama su mėsos vartojimu). Jei pietaujate restorane, taip pat galite rasti supelijusios varškės arba smirdinčios kiaušinienės. https://www.lunos.lt/lt/produktai/product/2/sieninis-mini-rekuperatorius-lunos-e2/36/

Perdirbtuose maisto produktuose esančios bakterijos gali sukelti žalingą poveikį

Bakterijos yra gyvos būtybės ir jų yra visuose gyvuose organizmuose. Jų yra visuose maisto produktuose, taip pat vandenyje, dirvožemyje, augaluose ir gyvūnuose. Bakterijos maisto produktuose gali sukelti žalingą poveikį, jei jų suvartojama daug. Kai kuriuose maisto produktuose, pavyzdžiui, rūgščiuose vaisiuose ir daržovėse, bakterijos gali augti ir klestėti dėl prastos aplinkos. https://www.lunos.lt/lt/produktai/product/13/ventiliatorius-lunos-silvento-ec/36/ Tačiau kai maisto produktai yra intensyviai perdirbami, bakterijos, iš kurių gaminami tokie produktai kaip pienas, sūris, mėsa ir žuvis, dažnai žūsta. Dėl to šie maisto produktai yra mažiau maistingi.

Kaip listerijos gali sukelti apsinuodijimą maistu

Listerijos yra bakterijos, galinčios sukelti apsinuodijimą maistu. Apsinuodijimas maistu atsiranda dėl to, kad bakterijos, esančios valgomuose produktuose, patenka į jūsų organizmą, nes po kontakto su bakterijomis tinkamai nenusiplovėte rankų. Žmonės listerijomis gali užsikrėsti keliais būdais: – Perdozavimas: maisto tvarkymas nenaudojant muilo ir vandens. – Sąmoningai: patiekiant listerijomis užkrėstą maistą nieko neįtariantiems svečiams. – Klaidingai: diagnozuoti ir gydyti listerijos infekciją pacientui pasireiškus ligos simptomams. – Maisto tvarkytojas: dirbantis gamykloje, biure, ligoninėje ar kitoje vietoje, kur yra listerijų. – Restorano padavėjas: patiekti užkrėstą maistą, nors turėjo žinoti geriau.

Ar turėtumėte pirkti maistą iš gatvės prekeivių?

Gatvės pardavėjai dažnai būna labai užsiėmę ir neturi laiko kruopščiai patikrinti prekių. Jei kas nors atrodo ne taip, kaip turėtų būti, prieš parduodami prekę jie gali jos neparagauti. Deja, taip dažnai nutinka su įprastais maisto produktais, pavyzdžiui, sumuštinių įdarais, bulvių traškučiais, batonėliais ir užkandžiais. Atsižvelgdami į apsinuodijimo maistu galimybę, po kontakto su užsikrėtusiu asmeniu ar gyvūnu visada turėtumėte nusiplauti rankas. Jei reguliariai valgote gatvės maistą, gali išsivystyti tolerancija žarnyne esančioms bakterijoms. Dėl to galite įgyti imunitetą listerijoms.