Graikų maistas laikomas ne tik vienas sveikiausių, bet ir vienas skaniausių. Graikiški patiekalai atkeliavo iš labai senos istorijos ir labai įdomu, jog šių dienų maistas nelabai pakitės. Tai šviežia, linksma ir kupina tiek tradicijų, kad vos paragavę pajusite, kaip atsigulėte, gurkšnojate vyną ir panardinate savo duoną į alyvuogių aliejų.
Kelionės į Graikiją metu mėgausitės penkiomis svarbiausiomis priežastimis, kodėl graikiškas maistas yra toks geras.
1. Sveikas
Turbūt svarbiausias dalykas, kurį reikia žinoti apie graikų maistą, tai jis yra labai naudingas žmogaus sveikatai! Graikai gauna dienos vitaminų dozę valgydami vaisius, daržoves ir žuvį. Kaip ir Senovės Graikijoje, pagrindinė mityba šiandien vis dar yra daržovės. Be to, jei patiekale yra mėsos (pavyzdžiui, jautienos, kiaulienos ar vištienos), tai bus laikoma garnyru. Graikai baltymų gauna valgydami daug pupelių ir kitų ankštinių augalų, jūros gėrybių (žuvies, kalmarų, aštuonkojų ir kt.). Nors turistai iš pirmo žvilgsnio gali pagalvoti, kad graikai vartoja daug ėrienos. Turistai gali pastebėti, kad Graikija valgo daug ėriukų, ūkininkai ir vartotojai dažniausiai naudoja pieną gyvuliams gaminti sūrį ir jogurtą.
2. Šviežias
Šviežumas daugeliu atvejų yra susijęs su sveikata. Ypač todėl, kad daugelis graikų patiekalų vis dar didžiuojasi savo šviežiais ingredientais. Graikijoje gausu natūralių prieskonių, tokių kaip raudonėlis, bazilikas, čiobrelis, rozmarinas ir šalavijas. Geografine prasme Graikiją taip pat supa keturios jūros. Tai suteikia šaliai daugybę galimybių savo pakrantėse surinkti šviežių jūros gėrybių.
3. Vegetariškas
Kaip ir minėjau pradžioje daugybė patiekalų, pagamintų beveik vien tik iš augalinės kilmės maisto. Taigi vegetarams šioje šalyje nėra sunku. Nepaisant jūsų maisto pasirinkimo, Graikijoje yra begalinis skanių, modernių ir tradicinių patiekalų, kurie gali patenkinti kiekvieno žmogaus alkį.
4. Aplinka
Labai svarbi aplinka. Maistas ir pats valgymo ritualas ir nepaprastai svarbus graikams. Maistas yra nepaprastai svarbus graikų kultūrai, todėl draugai ir šeimos nariai gali valandų valandas praleisti pietaudami ar vakarieniaudami lėtai gurkšnodami ir ragaudami vieno ar kito patiekalo. Valgymo laikas yra ne tik kuo greičiau pasisotinti, bet ir smagiai ir turiningai praleisti laiką su artimaisiais ar draugais. Geriausias viso to dalykas – sėdėjimas lauke. Kadangi graikai turi ištisą šiltąjį sezoną, lauko kavinės neužsidaro.
6. Tradicijos
Šiuolaikiniai graikai yra vis dar labai ištikimi šalies istorijai. Jie niekada nepamiršta kas jie buvo. Taip pat yra ir su maistu. Jie galvoja, ką kadaise valgė. Tai ir yra vienas nuostabiausių Graikijos maisto vertybių: jis gaminamas ir valgomas lygiai taip pat kaip ir prieš tūkstančius metų. Žinoma, nuo tų laikų viskas patobulėjo, tačiau labai stengiamasi išlaikyti tradicijas. Yra išlikę keletas patiekalų, tokių kaip: lęšių sriuba ar dolmadai (ryžiai ir mėsos faršas, suvynioti į vynuogių lapus). Tai yra vienas iš tų dalykų, kurį kadaise valgė senovės graikai.
Dar viena labai įdomi tradicija – valgymas rankomis ir vietoj servetėlės naudodavo duoną.