Home » Kaip atrasti sveikus produktus?

Kaip atrasti sveikus produktus?

Tūkstančiai žmonių dėl skubėjimo praranda ne tik gerus santykius, bet ir sveikatą. Milžiniškas tempas skatina pamiršti valgymo malonumą ir maisto naudą organizmui. Tačiau sveiki produktai – tai ne sunkiai pasiekiamas miražas. Įprotį kreipti dėmesį į tai, kas parašyta etiketėje, galima suformuoti vos per kelias savaites. Skirtingi atrankos principai padeda apsispręsti, ką į pirkinių krepšelį ir lėkštę dėti verta, o ko – ne.

Ko reikia bijoti?

Jei domėtis sveika gyvensena dar tik pradedate, susigaudyti gali būti nelengva. Tačiau reikia neskubėti ir atidžiai vertinti išties lengvai pasiekiamą informaciją šia tema. Maisto pramonėje, kaip ir kitur, pasitaiko įvairių ketinimų apgauti pirkėją ir ekologiškais vadinti produktus, kurie tokiais nėra. Kita vertus, ne visi kenksmingais laikomi maisto priedai tokie yra iš tikrųjų. Todėl sveiki produktai internetu ir fizinėse parduotuvėse turėtų būti perkami atsargiai.

Ko gero, viena paprasčiausiai atskiriamų ir žinomiausių sveikatai nepalankių produktų savybių yra genetinis modifikavimas. Galimybė apsaugoti augalus ir gyvūnus nuo kenkėjų, ligų atrodo tarsi panacėja. Vaisių, uogų, daržovių, kitokių augalų derlius, gyvulių vados auga tvirtesni ir greičiau. Tačiau genetinis modifikavimas taikomas palyginti neseniai. Todėl nėra garantijos, kad tokiu būdu patobulintos kanapiu seklos ar kitas produktas turės sveikatai tik teigiamą poveikį. Ypatingai svarbu, kad žalą gali patirti ne tik GMO produktus vartojanti karta, bet ir kitos kartos – jų vaikai, anūkai, proanūkiai. Be to, toks tobulinimas gali turėti neigiamą poveikį vaisingumui.

Dėl neaiškaus arba jau nustatyto neigiamo poveikio verta vengti įvairių sintetinių maisto priedų. Viena vertus, jie efektyviai padeda išsaugoti produktų spalvą, skonį, kvapą, pastiprinti šias ypatybes, prailginti galiojimo terminą. Tačiau sveikatai nekenksmingą priedų dozę nustatyti nėra lengva – juk kasdien vartojame galybę patobulintų produktų ir ne visuomet susimąstome, kas patiekiama kavinėje ar restorane. Ilgainiui konservantų gausus kakavos sviestas ar kitas produktas gali ne tik sutrikdyti natūralų kūno irimą po mirties (taip darydamas žalą ekosistemai), bet ir susargdinti. Todėl atidžiai skaityti produktų etiketes ir atsirinkti tai, kas sveika – tiesiog būtina.

Kaip maitintis sveikiau?

Jei norite maitintis sveikiau, nebūtina tapti produktų gamybos niuansų ekspertu. Pakoreguoti situaciją galite vien atidžiau rinkdamiesi tam tikrus produktus. Pavyzdžiui, specialistai pataria valgyti sezoninius vaisius ir uogas. Jie įprastesni organizmui ir mažiau apdorojami chemikalais. Žinoma, į tokią grupę neturi būti įtrauktos chia seklos ar kiti itin maistingi, iš svetur pas mus atkeliaujantys produktai. Tačiau ir renkantis juos verta pasidomėti kilmės šalimi, augintojais.

Renkantis vaisius, uogas ir daržoves prioritetą derėtų skirti ryškios, sodrios spalvos produktams. Galite derinti skirtingas spalvas – pavyzdžiui, moliūgą ir tamsiai žalius špinatus. Tai – ne tik džiaugsmas akims, bet ir gero sunokimo požymis. Jei vartojate miltinius patiekalus, rinkitės pilno grūdo makaronus, stambaus malimo miltus.

Vietoj įvairių pusgaminių verčiau rinktis šviežią mėsą. Jei jos apdorojimui darbo dienomis turite per mažai laiko, skirkite jo savaitgalį. Galite paruošti žaliavą greitam gaminimui ir ją užšaldyti. Ruošdami valgį kreipkite dėmesį ir į aliejų – venkite genetiškai modifikuoto. Jei ruošiate salotas, pikantiško skonio gali suteikti sveikas kokosu aliejus. Jis puikiai tinka ir kaip kosmetikos priemonių pakaitalas makiažui valyti, odai ir plaukams minkštinti, depiliacijai.

Kartais atrodo, kad sveika gyvensena yra toli nuo kasdienybės. Tačiau iš tiesų sveiki produktai šiandien randami net ir paprastame prekybos centre. Tereikia atidumo, šiek tiek žinių ir pastangų tam, kad gera savijauta džiaugtumės patys ir mūsų artimieji.

Svarbu: tinkamą ir būtent Jums sudarytą mitybos planą gali sukurti tik profesionalus dietologas.