Na taip, šiais laikais įvairiausių vaisių ir daržovių prekybos centruose netrūksta visus metus. Gal žiemą kai kas brangiau, gal vasarą pigiau ir didesnis pasirinkimas. Bet vis tik – šviežių vietinių daržovių ir vaisių antplūdis rudens pradžioje tikrai pasijunta. Prekybos vietose krenta kainos, turguose suplūsta savo derlių parduodantys ūkininkai, ir sezoniškumo nepastebėti neįmanoma. O juk daug kas vis dar turi savo daržus, sodus, galbūt turi giminaičiai ar draugai, ir bent jau kokių obuolių tikrai nestokojam.
Natūralu, kad dėl visų šių priežasčių vitaminų rudenį gaunam tikrai daug, ir maistą valgome sveikesnį. Juk savam klimate augęs augalas reikalauja daug mažiau chemijos, nei bandant jį užauginti žiemą, nepalankiomis sąlygomis, kur vien chemija ir tegali palaikyti gyvybę. Ne paslaptis, kad tos chemijos lieka ir maiste – daržovėse bei vaisiuose. Todėl rudenį tikrai verta atsigriebti sveikesniais žalumynais. Galima kažkiek atsidėti ir žiemai – obuolių, burokų, bulvių, galima pasidaryti konservų, galima šaldyti. Variantų begalė.
Bet vis šviežumas dažniausiai laimi. Nepamainomas rudens lyderis tarp patiekalų – obuolių pyragas. Obuolių derliaus metais šių vaisių išties būna perteklius. Ir turbūt retas neturi draugų ar giminių, kurie nesiūlytų pasiimti iš jų šių vaisių, nes jų tiesiog nespėja apdoroti. Tad kone kasdien kepti obuolių pyragą patampa norma ne vienoje šeimoje. Ir tai be galo skanu, o receptų įvairovė, galimybės improvizuoti taip pat neleidžia atsibosti šiam patiekalui. O dar tas skonis, kuomet šviežiai keptas obuolių pyragas patiekiamas su gardžia kava, pienu ar mėgstama garuojančia arbata… Geriau už daugelį desertų, nuo kurių bent jau rudenį tikrai galime pailsėti.
Pasidžiaugti rudens derliumi tikrai verta. Daržovės ir vaisiai atpinga, daugeliu atveju juos netgi dovanoja draugai, pažįstami bei giminės. Ir nereikia pagailėti laiko maisto gaminimui, pyragų kepimui, galų gale šaldymui ar konservavimui žiemai, taip ištęsiant rudens derliaus džiaugsmus ne vieną mėnesį. Na pavyzdžiui ar tikrai vėlyvą pavasarį, kuomet prekybos centruose galima rasti tik beskonių, kietų toli pietuose užaugintų obuolių kyla noras iš jų gaminti obuolių pyragą? Retam. O štai rudenį tai atrodo savaime suprantama, o ir pyragas iš savų šviežių obuolių gaunasi gerokai skanesnis. Ir gal net ne visai subjektyviai vertinant galima taip teigti.